Metalen verpakkingen recycleren

Staal is een grondstof die oneindig kan gerecycleerd worden, zonder het minste kwaliteitsverlies. Bovendien is er tot 85% minder energie nodig om staal te recycleren dan om het te produceren.. Voor gerecycleerd aluminium loopt dat cijfer zelfs op tot 95%. Metalen verpakkingen recycleren levert dus een belangrijke energiewinst op.

Minder energieverbruik betekent minder CO2-uitstoot en dat komt ons klimaat ten goede. Het is duidelijk dat metaal recycleren enorm belangrijk is voor ons milieu. Maar voor een optimaal recyclageproces, zonder kwaliteitsverlies, is het belangrijk dat onze metalen verpakkingen correct gesorteerd zijn. En daarvoor rekenen we op u!

Raadpleeg de sorteerregels voor metaal.

 

Het recyclageproces van metalen verpakkingen

  • Staal wordt gesorteerd met magneten. Aluminium wordt gescheiden met de zogenaamde wervelstroomscheider.
  • Staal en aluminium worden vermalen en gezuiverd tot schroot dat klaar is voor de oven. Staal gaat naar de staalfabriek, aluminium naar gespecialiseerde smelterijen.
  • Het metaal wordt verder bewerkt tot 'half-afgewerkte' producten, die hun weg vinden naar de meest uiteenlopende toepassingen in transport, bouw of verpakking.

 

Toepassingen voor gerecycleerd metaal

De metalen verpakkingen in de PMD-zak bestaan uit staal of aluminium. Gerecycleerd staal vind je overal terug, van scheermesjes tot stalen constructies voor wolkenkrabbers, van koffiezetapparaten tot conservenblikken.

Gerecycleerd aluminium is zeer populair in de voedingssector: drankblikjes, schotels voor bereide maaltijden of spuitbussen. Ook vind je aluminium terug in onder andere auto-onderdelen, huishoudtoestellen en raamprofielen.