Drankkartons recycleren

De pulp van drankkartons levert lange vezels van hoge kwaliteit op, die de duurdere primaire papierpulp kan vervangen. Drankkartons zijn bijzondere verpakkingen, samengesteld uit karton, polyethyleen en een fijn laagje aluminium. Deze drie bestanddelen worden gescheiden en afzonderlijk gerecycleerd of gevaloriseerd.

Voor het correct sorteren van drankkartons rekenen we ook op u. Raadpleeg de sorteerregels voor PMD.

 

Het recyclageproces van drankkartons

  • Sorteercentra sorteren de drankkartons automatisch of met de hand.
  • Net als oud papier worden de drankkartons ondergedompeld in water. Op die manier worden de papiervezels losgeweekt van de plastic en aluminium lagen.
  • De losgekomen kartonvezels worden daarna verder gerecycleerd zoals papier en karton. Het plastic kan gerecycleerd worden of gebruikt als energiebron voor cementovens, terwijl het aluminium of gerecyleerd wordt, of een eigen toepassing krijgt.

 

Toepassingen voor gerecycleerde drankkartons

De kartonvezels van drankkartons worden gebruikt voor de productie van: huishoudpapier (keukenrol, papieren zakdoekjes, wc-papier), kartonnen dozen, papieren zakken, enveloppes…

Het plastic kan soms ook gebruikt worden als energiebron voor het drogen van het papierdeeg in de papiermachine. Het aluminium kan dienen als bindmiddel in het cement of wordt als grondstof gerecupereerd.