Plastic flessen en flacons recycleren

De recyclage van plastic flessen en flacons is ecologisch van groot belang. Er wordt minder energie verbruikt bij de recyclage ervan dan bij de productie van nieuw plastic, en er zijn minder grondstoffen nodig. Bovendien komen de plastic flessen en flacons niet langer bij het restafval terecht. Een dubbel voordeel dus we verbruiken minder grondstoffen én we vervuilen minder!

Om plastic goed te kunnen recycleren, is het belangrijk dat het correct gesorteerd is en er geen andere materialen bij het PMD zitten, die het recyclageproces kunnen verstoren. Correct sorteren is dus belangrijk. En daarvoor rekenen we ook op u. 

Raadpleeg de sorteerregels voor PMD.

 

Het recyclageproces van plastic flessen en flacons

De recyclage van plastic flessen en flacons verloopt in drie stappen:

  • De plastic flessen en flacons worden in sorteercentra automatisch of met de hand uitgesorteerd.
  • Elke plastic fles of flacon wordt gewassen en vermalen tot schilfers of verwerkt tot korrels.
  • Via diverse technieken worden de schilfers en korrels gesmolten en omgevormd, om er dan nieuwe producten mee te maken.

 

Toepassingen voor gerecycleerde plastic flessen en flacons

De doorzichtige plastic flessen uit PET (PolyEtheleenTereftalaat) worden gerecycleerd tot: nieuwe flessen, plastic bakjes voor fruit en groenten, textielvezels, tapijten en vulling voor matrassen, jassen en slaapzakken…

De ondoorzichtige plastic flacons uit HDPE (HogeDensiteitPolyEthyleen) worden gerecycleerd tot opbergbakken, manden, kisten en rekken, bidons, leidingen, kabelgoten en buizen, pallets...