Papier-karton recycleren

Papier en karton recycleren vraagt minder energie dan de productie van nieuw papier en karton. Heel wat recyclagebedrijven leveren bovendien inspanningen om het water dat nodig is tijdens de productie te hergebruiken. Door het recycleren van papier en karton zetten we materialen duurzamer in en verlagen we de CO2-uitstoot.

Door papier en karton te recycleren sparen we zowel energie als grondstoffen uit. Maar uiteraard recycleren we enkel papier en karton dat correct gesorteerd is. Wanneer het bij het restafval terechtkomt, gaat het verloren voor recyclage. Daarom rekenen we bij het sorteren ook op u.  Raadpleeg de sorteerregels voor papier-karton.

 

Recyclageproces van papier en karton

  • Papier en karton worden gesorteerd volgens kwaliteit. Alles wat geen papier of karton is, wordt verwijderd. Afhankelijk van de kwaliteit, zijn verschillende toepassingen mogelijk, zoals verpakkingsdozen of tijdschriften.
  • Het papier wordt met water vermengd enwordt pulp. Lak, nietjes, vernis, lijm, plastic en touw worden uit de papierpulp verwijderd. Voor de productie van bepaalde papiersoorten wordt de pulp ontinkt en gebleekt.
  • De pulp wordt geperst en gedroogd en is het klaar voor verdere verwerking.

 

Toepassingen voor gerecycleerd papier en karton

Gerecycleerd papier komt u tegen in de vorm van kranten en magazines. Ook schrijfblokken, schriften, tekenpapier of printpapier zijn vaak gerecycleerd. Ten slotte bevatten ook keukenpapier, toiletpapier en papieren zakdoekjes gerecycleerd papier. Gerecycleerd karton vindt u onder meer terug in verpakkingskarton en kartonnen dozen - alles om dingen op te bergen, te verzenden of te beschermen.

Oud papier en karton wordt simpelweg nieuw papier of karton. Hun leven is echter niet oneindig, want bij elke bewerking daalt de kwaliteit van het materiaal. Na vijf tot zeven keer hergebruiken is het materiaal opgebruikt. Daarom worden steeds nieuwe papiervezels toegevoegd.