Moet u lid worden van Fost Plus?

Beantwoord een aantal eenvoudige vragen in onze toetredingsmodule en u weet meteen of uw bedrijf lid moet worden van Fost Plus of niet. Aan het einde van de module kunt u de aanvraagformulieren voor uw lidmaatschap aanvragen.

Naar de toetredingsmodule

Er zijn drie types bedrijven die lid moeten worden van Fost Plus:

 1. Bedrijven die huishoudelijke producten verpakken of laten verpakken in België om ze onder hun eigen merk of een neutraal merk op de Belgische markt te brengen.
 2. Bedrijven die verpakte huishoudelijke producten invoeren of laten invoeren om ze op de Belgische markt te brengen.
 3. Bedrijven die serviceverpakkingen produceren en/of invoeren om ze op de Belgische markt te brengen. Serviceverpakkingen worden aangebracht op de plaats waar producten of diensten aan de consument worden aangeboden. Voorbeelden zijn onder meer inpakpapier, broodzakken, pizzadozen en kassazakjes.

Als uw onderneming jaarlijks minder dan 300 kg verpakkingen - huishoudelijke en bedrijfsmatige verpakkingen samen - op de markt brengt, is een lidmaatschap enkel nodig wanneer u het Groene Punt-logo op uw verpakkingen wilt vermelden.

Meer informatie over wat een 'huishoudelijke verpakking' is, vindt u in de Veelgestelde vragen hieronder.

Veelgestelde vragen

Bent u verplicht om lid te worden van Fost Plus?

U bent niet wettelijk verplicht om lid te worden van Fost Plus. U kunt er ook voor kiezen om een eigen systeem op te zetten. Uw bedrijf organiseert dan zelf de inzameling, het sorteren en het recycleren van uw verpakkingen en u bezorgt de Interregionale Verpakkingscommissie (IVC) de nodige gegevens om aan te tonen dat u de verplichte recyclagepercentages behaalt.

Wanneer spreken we over een verpakking?

Verpakking of niet?

Meestal is het duidelijk of een element rond een product een verpakking is of niet. Duidelijke voorbeelden van verpakkingen zijn flessen, botervlootjes of blikjes. Deze elementen hebben als enige functie het verpakken van het product.

Het wordt moeilijker als de verpakking een of meer bijkomende functies heeft of nadien voor een ander doel kan gebruikt worden zoals bijvoorbeeld een mosterdglas, een houder voor lippenstift of een kleerhanger.

Samen met de Interregionale Verpakkingscommissie (IVC) lijstte Fost Plus de verpakkingen op waarover vaak twijfel bestaat.

Download de lijst verpakking - geen verpakking (pdf)

Wat zijn serviceverpakkingen?

Een serviceverpakking is een verpakking die gebruikt wordt om goederen of diensten aan de consument aan te bieden. Deze verpakkingen worden meestal pas aangebracht op het ogenblik van verkoop aan de consument.

Voorbeelden van serviceverpakkingen zijn broodzakken, inpakpapier, pizzadozen, potjes voor fijne vleeswaren, zakjes die meegegeven worden aan de kassa, wegwerpdrinkbekers enzovoort.

Download de infofiche over serviceverpakkingen (pdf)

Wat is het verschil tussen huishoudelijke en bedrijfsmatige verpakkingen?

Het gebruik van het verpakte product bepaalt onder welke categorie de verpakking valt:

 • De verpakking van een huishoudelijk product is huishoudelijk.

 • De verpakking van een bedrijfsmatig product is bedrijfsmatig.

Sommige producten kunnen zowel huishoudelijk als bedrijfsmatig gebruikt worden:

 • Een televisietoestel is in de meeste gevallen een huishoudelijk product, maar het kan ook bedrijfsmatig gebruikt worden. Toch wordt de verpakking van een televisietoestel in beide gevallen als een huishoudelijke verpakking beschouwd.

 • Voor bepaalde producten speelt het volume een rol. Drankverpakkingen met een inhoud van minder dan 20 liter worden bijvoorbeeld als huishoudelijk beschouwd. Drankverpakkingen met een inhoud boven de 20 liter zijn bedrijfsmatig. Voor een product als mayonaise ligt de grens op 1,2kg.

Fost Plus en VAL-I-PAC stelden een lijst op met producten waarover twijfel kan bestaan en waarin wordt vastgelegd tot welke categorie ze behoren.

Download de lijst huishoudelijk - bedrijfsmatig (Grijze Lijst) (pdf)

Wat met herbruikbare verpakkingen?

Een herbruikbare verpakking is een verpakking die bestemd en ontworpen is om binnen haar levensduur een minimum aantal omlopen te maken. Dat betekent dat ze opnieuw kan gevuld worden of gebruikt worden voor hetzelfde doel. De verpakking moet hiervoor aan bepaalde technische vereisten voldoen en opgenomen zijn in een systeem dat het hergebruik mogelijk maakt.

Voorbeelden zijn:

 • drankflessen waarvoor statiegeld betaald wordt

 • herbruikbare kassazakjes

 • europallets

Voor herbruikbare verpakkingen geldt enkel de informatieplicht. U kunt deze plicht vervullen door u aan te sluiten bij Fost Plus (huishoudelijke verpakkingen) of VAL-I-PAC (bedrijfsmatige verpakkingen). U kunt uw verpakkingen ook rechtstreeks bij de Interregionale Verpakkingscommissie (IVC) aangeven.

Download de infofiche over herbruikbare verpakkingen (pdf)

Wanneer kunt u een ander bedrijf in uw plaats laten aansluiten?

In bepaalde gevallen kunt een ander bedrijf laten aansluiten in uw plaats. Dat doet u bijvoorbeeld wanneer uw bedrijf onder de wettelijke terugname- en informatieplicht valt, maar geen toegang heeft tot de nodige informatie om die te vervullen.

De volgende bedrijven kunnen in uw plaats aansluiten bij Fost Plus:

 • Buitenlandse leveranciers van wie u verpakte producten aankoopt om ze op de Belgische markt te brengen. Deze mogelijkheid geldt niet voor verpakte producten met uw eigen merk of voor serviceverpakkingen. Hiervoor moet u altijd zelf aansluiten.

 • Uw franchisegever, moederbedrijf, holding of aankoopcentrale kan in uw plaats aansluiten voor de verpakkingen waarvoor u verantwoordelijk bent als franchisenemer, dochteronderneming, operationele onderneming of lid van een aankoopcentrale.

Download de infofiche Overname van de aangifte door een niet-Belgische onderneming

Download de infofiche U neemt als Belgische onderneming de aangifte over?

Meer weten:

Hoe wordt u lid van Fost Plus?

Wat kost het?

Download de brochure 'Waarom aansluiten bij Fost Plus?'

Meteen lid worden?

Ga naar de toetredingsmodule en bezorg ons uw gegevens. We begeleiden u daarna stap voor stap naar het lidmaatschap en uw eerste aangifte.

Toch nog vragen?

Neem contact op met Fost Plus op +32 (0)2 775 03 58 of e-mail naar business.administration@fostplus.be